Dutch Art Class

Dutch Art Class

MARCELLA VAN ZANTEN

ABOUT DUTCH ART CLASS

Marcella van Zanten leraar bij Dutch Art Class in Amsterdam

Hoe kan een dagelijks voorwerp interactie tussen mensen verbeelden?

In het werk van Marcella van Zanten spelen sociale relaties of processen vaak een rol, zoals de band tussen geliefden of tussen moeder en kind. Die vertaalt zij naar de orde van de dagelijkse dingen, bijvoorbeeld naar objecten die een functie kunnen hebben in het bemiddelen van die relaties.
Boterhammen en bestek zijn vaak de stille getuigen van familiegesprekken aan de keukentafel, rondom de theepot worden veel verbanden tussen mensen besproken en bekrachtigd. De werken van Marcella van Zanten kunnen dit in beeld brengen, maar kunnen er – als installaties – ook actief een rol in aannemen en zelf het voorwerp zijn dat in communicatie tussen mensen bemiddelt.

Marcella van Zanten maakt onder meer schilderijen, installaties en keramiek. Het contact en de relatie die zij als kunstenaar met haar materialen heeft speelt in haar werk een belangrijke rol. Vormen die in eerste instantie in een schilderij zijn ontstaan kunnen later een plek krijgen in een sculptuur van keramiek. Uiteindelijk worden haar werken – in welk medium dan ook – als ‘voorwerp’ de bemiddelaars in de relatie die zij wil hebben met de kijker.

 

“Veel van de installaties van Marcella van Zanten zijn in opdracht tot stand gekomen. Naast het kunstenaarschap is zij docent en organiseert ze tentoonstellingen en presentaties.”

Vinken en Kampen, 2006

Marcella van Zanten leraar bij Dutch Art Class in Amsterdam